Grans Magatzems El Siglo

La història dels grans magatzems El Siglo comença l'any 1881, quan tres empresaris: Eduardo Conde Giménez, Ricardo Gómez del Olmo i Saavedra i Pablo del Puerto Arrey van crear "Conde, Puerto y Compañia"; empresa dedicada al comerç minorista i que va situar la seva seu al número 5 de la Rambla dels Estudis i també ocupaba:

Porta principal dels grans magatzems El Siglo al número 5 de la Rambla dels Estudis

Porta d'entrada del número 1 de la Plaça del Bonsuccés

Van ser els primers grans magatzems a obrir a tot l'estat i el projecte arquitectònic així com l'aparador i el rètol que hi havia a la porta principal van ser de Domènec Balet. De la decoració a base de fustes nobles es va ocupar Antonio Carretero. El negoci era molt luxós, a l'estil dels grans magatzems Harrods de Londres o Le Bon Marché de París.

Rótulo de la puerta principal de los Grandes Almacenes EL Siglo de La Rambla de los Estudios año 1920

Disseny del rètol i quadres anunciadors

Disseny de l'aparador

Un extens article al diari La Vanguardia del 18 d'octubre de 1881 descriu els grans magatzems i elogia el treball d'arquitectura de Domènec Balet i de fusteria Antonio Carretero:

Diari La Publicidad 20.10.1881

Enllumenat electric Siemens

Escrit pel corresponsal a París del Diari Crónica de Cataluña (Ed. de la tarde) el 10 de Juny, però publicat el 13 de juny de 1881, fa ressò de l'arribada a París de Domènec Balet Nadal per presenciar el funcionament d'un nou sistema d'enllumenat elèctric que es vol instal·lar als Grans Magatzems El Siglo.

Font: Hemeroteca digital de la Biblioteca Nacional de España

Els grans magatzems per dins

L'espai era immens d'uns 2500m2 que estaven dividits en moltes seccions plenes de gènere de tota mena. Va ser un dels primers locals públics a gaudir de llum elèctrica, tenia rètols lluminosos i sis mil llums incandescents.

Les millors condicions i serveis per a treballadors i clients

Entre la botiga, els magatzems i altres departaments, treballaven 1.050 empleats, als quals calia sumar 600 persones més que treballaven en diferents tallers de confecció, que elaboraven els productes per a El Siglo.

Els empleats tenien un bon sou i gaudien de vacances pagades (excepcional en aquella època). Més a més el local comptava amb un consultori mèdic i cos de bombers propi.

Consultori mèdic

Cos de bombers

Els grans magatzems disposaven de zona de lectura, Cafè – Bar i perruqueria a disposició dels clients.

Zona de lectura per als clients

Cafè - Bar

Perruqueria

Venda per Catàleg

Van ser pioners a la venda per correu, tenien una flota de 25 camions per al repartiment i arribaven a repartir 30.000 catàlegs dels seus productes.

Marxandatge i cartells Publicitaris

Van ser també els primers a regalar fins a 90.000 globus a l'any amb el logotip de l'empresa pel gaudir dels fills dels clients.

Foto recreada, no original

Cartell de Eusebio Planas

Cartell de Josep Lluis Pellicer i Fenyé, 1889 (Museo del Traje)

L'incendi

El diumenge 25 de desembre del 1932 (dia de Nadal), just quan els barcelonins es disposaven a preparar el dinar de Nadal, es va produir l'incendi que ho va destruir tot.


Segons el periodista Lluís Permanyer, el motiu de l'incendi va ser el següent:

"En un dels aparadors del comerç tenien, com a atracció comercial, un petit tren en miniatura que el recorria entre els articles exposats. Per tal de donar-li més realisme, es van carregar alguns vagons amb carbó i petits paquets simulant regals. A l'hora de tancar el local, se'ls va oblidar apagar la locomotora que va continuar donant voltes i més voltes al seu recorregut. L'excés de pes dels seus vagons va provocar un sobreescalfament del motor del tren fins que es va incendiar. Aquell petit foc va passar a les cortines de l'aparador, els articles, les prestatgeries de fusta i així fins a incendiar tot l'edifici, en un dels incendis més notables que es recorda a Barcelona."


Segons el Museu de l'assegurança de la companyia asseguradora Mapfre, les indemnitzacions als assegurats, a conseqüència de l'incendi dels Grans Magatzems El Siglo, van ser assumides per 22 companyies asseguradores.

L'emplaçament actualment

Amb l'incendi va quedar un gran solar i es va poder unir el Carrer Pintor Fortuny amb la Rambla. Actualment a les dues cantonades hi ha els Hotels Le Meridien i l'Hotel 1898.

Nou emplaçament al Carrer Pelai

Després del gran incendi, els grans magatzems El Siglo van passar a ocupar l'any 1934 l'edifici del Carrer Pelayo 54 que havia pertangut anteriorment als Magatzems Damians.

Més de 100 anys després la seva fundació el 1984 els magatzems El Siglo van tancar les portes definitivament i avui dia l'edifici està ocupat per la multinacional del tèxtil C&A.

Magatzems Damians

Grans Magatzems El Siglo

Actualment propietat de C&A

Fonts: Arxiu Contemporani de Barcelona; La Vanguardia; Wikipedia; barcelonamemory.com

Videos