Exposicions

Domènec Balet va participar a concursos i exposicions nacionals i internacionals per donar a conèixer els seus projectes i aconseguir prestigi en el món de l'arquitectura, però aquestes exposicions també servien com a aparador per als visitants adinerats i potencials futurs clients. 

Índex:

1.Premis Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi 

En la seva època com a estudiant, participava en el concurs que organitzava anualment l'Acadèmia de les Belles Arts i va obtenir els següents reconeixements:

Font: Llibre d'actes de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi 

2. Exposició Artística-Industrial 1876

El 1876, el Centre de Mestres d'Obres va organitzar una magna exposició artístico-industrial que es va inaugurar el 7 de gener d'aquell any a la seu social. L'exposició va comptar amb la participació de 26 mestres d'obres i 119 expositors addicionals que mostraven una varietat de treballs en pintura, escultura, gravat, buidatge, fotografia, arqueologia, lampisteria, bronzes, pedra artificial, pedra artificial, mosaic, fusteria, serralleria, ferreteria , ceràmica, parallamps, papers pintats, entre d'altres.

La idea d'aquesta exposició va ser de Gerónimo Granell Mundet, un mestre d'obres actiu, que va comptar amb la col·laboració d'un grup de col·legues. Els locals del carrer del Pino, 5, van ser decorats per Macario Planella, Domingo Balet i Tiberio Sabater, mentre que el muntatge de l'exposició va anar a càrrec d'aquests i altres col·laboradors.

L'èxit de la mostra, evidenciat pel seu catàleg expressiu, va motivar la junta del Centre a organitzar un concurs artístico-industrial similar al de l'Ateneu Barcelonès per a l'any següent. Es van presentar més de 600 obres, incloent 66 projectes arquitectònics, en diverses categories com a arquitectura, fusteria, serralleria, ceràmica i pedra artificial. Tot i que el premi d'arquitectura va quedar desert, es van atorgar premis a altres categories.

L'exposició va incloure obres importants com “La correguda de la pólvora” i la “Batalla de Wad Ras” de Mariano Fortony, així com obres de Rigaud, Urgell, Vayreda, Rigalt, Reynés, Pellicer, Fuxà, entre d'altres. L'èxit de l'exposició va ser confirmat per les 10.000 persones que la van visitar només en 15 dies.

A més de l'exposició, els Mestres d'Obres també van col·laborar en treballs de topografia, incloent la col·laboració amb ldefons Cerdá en l'aixecament del plànol dels voltants de Barcelona i l'ajuda a les línies de ferrocarrils que s'estaven traçant a Catalunya a el darrer quart del segle passat.

La importància del Centre de Mestres d'Obres i el prestigi dels seus socis va quedar demostrat quan el 1878 l'Associació Artística i Arqueològica de Barcelona va sol·licitar establir-se al local del Centre, cosa que va ser concedida amb gust. Els anys següents, es van celebrar dues exposicions més, una de joies, miniatures i esmalts i una altra de vestits i armes.

Font: Llibre Los Maestros de Obras de Barcelona, Juan Bassegoda Nonell

Gravat del 1877 de l'Exposició Artístic Industrial del Centre de Mestres d'Obres del Carrer Pi Nº5 a Barcelona

Portada del llibre on figura la informació

3. Concurs de dibuix a l'Ateneu Barcelonès 1877 

L'any 1876 l'Ateneu Barcelonès va anunciar a la seva acta, l'organització d'un concurs de dibuix per a l'aplicació de l'art a la indústria. El concurs estava dividit en diferents temàtiques: 

Un any més tard el 1877 es van publicar els guanyadors, nomenant a Domènec Balet guanyador dins l'apartat de serralleria pel seu projecte: Aranyes i espelmes d'il·luminació en metall per a una església gòtica; amb el lema "Nova et Veritas".

Com a guanyador es va fer entrega a Domènec Balet d'una medalla feta en bronze de l'Ateneu Barcelonès i com a premi va ser obsequiat amb una col·lecció de les obres d'Hipòlit Flandrín (reproduïdes en litografia i fotografia).

Font: Ateneu Barcelonès; Actes Ateneu Barcelonès 1876 i 1877

4. Exposició Universal de Barcelona 1888

A la publicació "La Exposición" del mes de maig de 1888 s'explica la participació de Domingo Balet com a director del pavelló Alemany.

A la notícia també es fa al·lusió que l'empresa de Munic Franz Xaver Zettler especialitzada en la fabricació de finestres, que  va enviar un per ser instal·lat en aquest pavelló.

El pavelló en qüestió era el número XIX, situat al Gran Palau de la Indústria, i comptava amb una superfície de 1.600m2. Al seu interior, es trobava una decoració composta per banderes, escuts i vidrieres així com els bustos dels difunts emperadors Guillem I i Frederic III. A més, hi havia una varietat d'expositors que mostraven rellotges, ampolles d'aigua i colònia, teixits, argenteria, mobles artístics, aiguardents de patata, vi, entre d'altres.

Font: Guia de Barcelona y su exposición - J.Pujal y F.Dollet 

Xilografía antiga de l'interior del pavelló Alemán

Franz Xaver Zettler

La Exposición, 01.05.1888 - Descarregar document original

5. 1era Exposició General de Belles Arts de Barcelona 1891

Domènec Balet va presentar diversos projectes a l'exposició que es va celebrar al Palau de les Belles Arts (avui en dia desaparegut) obtenint Diploma d'Honor

Font: Dipòsit digital de documents de la UAB

Palau de les Belles Arts, construït el 1888 i derruït l'any 1942 

6. Exposició Universal de Chicago 1893

Domingo Balet va presentar diversos projectes en aquesta exposició de Chicago (USA), considerada la primera gran exposició Universal de la Història, on el seu company d'estudis Rafael Guastavino Moreno va ser convidat d'honor al Congrés Internacional d'Arquitectura que s'hi va celebrar i que la seva fama va provocar que també fos elegit membre del jurat a la secció d'arquitectura de l'exposició en què Domingo Balet va aconseguir Medalla d'Or:

Font: Google Books: Spain Comisión, Exposición universal de Chicago, 1893 

7. 2a Exposició General de Belles Arts 1894

Va presentar dos projectes a l'exposició:

Font: Dipòsit Digital de Documents de la UAB

8. 3era Exposició de Belles Arts e Industries Artístiques de Barcelona 1896

Diario de Barcelona 14/06/1896